Allt fler fattiga – och rika i Sverige

Både andelen fattiga, och mycket rika växer i dagens Sverige. Så är det. Inkomstklyftorna växer som aldrig förr. De riktigt rika och de fattiga växer, medan mellangruppen, medelklassen minskar, det har tidningen Dagens Samhälle slagit fast. Tidningen har granskat inkomstutvecklingen för svenska hushåll under de senaste fem åren.

– Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara 5 utan de senaste 10 åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Flest rika i Stockholm

Inte helt oväntat bor de flesta rika i Stockholm. Av 20 kommuner som har högst andel höginkomsttagare finns 14 i Stockholms, två utanför Malmö och en utanför Göteborg. Andelen fattiga hushåll är som flest i Värmland, Skåne och Jämtland. De kommuner som har valt att ta emot flyktingar, ökar fattigdomen som snabbast. Av 50 kommuner som valt att ta emot flyktingar finns 30 kommuner där låginkomsttagarna ökar mest under de senaste fem åren.

3 Jan 2020