Smarta spartips

Använd dessa spartips nedan för att skapa idéer om de bästa sätten att spara pengar i ditt dagliga liv.

1. Eliminera din skuld

Om du försöker spara pengar genom budgetering men ändå bär på en stor skuldbörda, börja med skulden. Inte övertygad? Räkna ihop hur mycket du spenderar på att betala din skuld varje månad så ser du snabbt. När du väl är fri från att betala ränta på din skuld kan de pengarna enkelt läggas på sparande. En personlig kredit är bara ett alternativ för att konsolidera skulder så att du bättre kan betala av den.

2. Sätt upp sparmål

Ett av de bästa sätten att spara pengar är genom att visualisera vad du sparar till. Om du behöver motivation, ställ in sparmål tillsammans med en tidslinje för att göra det lättare att spara. Vill du köpa ett hus om tre år med 20 procents handpenning? Nu har du ett mål och vet vad du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. 

3. Betala dig själv först

Ställ in en automatisk debitering från ditt checkkonto till ditt sparkonto varje lönedag. Oavsett om det är 5000 kr varannan vecka eller 5000 kr, lura inte dig själv från en hälsosam långsiktig sparplan.

4. Sluta röka

Nej, det är verkligen inte lätt att sluta, men om du röker ett och ett halvt paket varje dag, uppgår det till nästan 30 000 kr om året som du kan spara i besparingar om du slutar. 

5. Ta en "Staycation"

Även om termen kan vara trendig, är tanken bakom den solid: istället för att lägga flera tusen på flygbiljetter utomlands, leta i din egen bakgård efter rolig semester nära hemmet. Om du inte kan köra långt, leta efter billiga flyg i din region.

6. Spendera för att spara

Låt oss inse det, kostnaderna för allmännyttan sjunker sällan över tiden, så ta kontrollen nu och se över vad du kan göra i ditt hem. Ring ditt elbolag och be om en energibesiktning eller hitta en certifierad entreprenör som kan ge dig en energieffektivitetsgranskning i hela hemmet. Detta kommer att sträcka sig från enkla förbättringar som att täta fönster och dörrar hela vägen till att installera ny isolering. Du kan spara tusentals i energikostnader över tid.

7. Besparingar

Genom att sänka termostaten på din varmvattenberedare med ett par grader kan du spara mellan 3-5 procent i energikostnader. Och att installera en on-demand eller tanklös varmvattenberedare kan ge upp till 30 procent besparingar jämfört med en standard ackumulatorvattenberedare.

8. Ta med egen lunch

Ett självklart spartips är att hitta vardagsbesparingar. Om att köpa lunch på jobbet kostar 70 kr, men att ta med lunch hemifrån bara kostar 20 kr, kan du under loppet av ett år spara in en hel del pengar.

21 Mar 2023