logo-image

Folkkapitalism.nu

Detta var en hemsida som fokuserade på att skildra Sveriges invånares kamp med att få hushållsekonomin att gå ihop. Allt för få, har ett buffertspararande, och väldigt många lever varje månad på marginalen. Trots att Sverige är ett samhälle som är rikt, så är dess medborgare långt ifrån välbärgade. Våra tillgångar är bundna i bostäder eller kollektiva former så som fonder och liknande. SCB gjorde en undersökning som visar att de allra flesta som bor i Sverige står utan ekonomisk trygghet. Folkkapitalism ville med denna sajt skildra denna verklighet och visa på dess konsekvenser. De ville även skapa en opinon för nya reformer som skulle underlätta för oss vanliga medborgare att kunna bygga upp en ekonomi som var solid, trygg och tålig.

Idag hittar du Folkkapitalism på balansakten.com, där nytt material om bristande marginaler samlas.

Så här skrev Philip den 15 april 2013:

Balansakten.com. Lägg adressen på minnet. Där kommer vi framöver att samla allt nytt material om bristande marginaler och avsaknaden av egna besparingar. Det material som idag finns på Folkkapitalism.nu kommer även att vara tillgängligt på den nya sajten. Dessutom uppdateras Balansakten.com löpande med nya inlägg, artiklar, statistik, fakta och inte minst nyhetskommentarer och recensioner av den nya boken med samma namn, Balansakten.

Välkommen!

 

 

Baka pepparkakor med barnen

30 nov 2021

Det är nog många barn nu, som sitter i sina skolbänkar från Cadiform, som bara längtar efter att det ska bli jullov och så klart jul! Nu är det ju ett tag kvar tills dess, men det kommer ändå att gå fort. Det kan vara bra att förbereda vissa saker inför jul. Att baka är rätt smart att göra i god tid. Det är ju inte fel att redan nu göra pepparkakor till exempel, att ha till adventsfika eller Lucia.

Låt barnen vara med och baka och skapa. Du kan med fördel göra degen i förväg, då den ska stå i kylen ett dygn. Sedan är det bara att ta fram pepparkaksformar, sätta på ugnen och köra igång.

Så här gör du pepparkaksdeg

Ingredienser
ca 1 1/2 kg (80-100 pepparkakor)
2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
3 1/2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
250 g smör
800 g vetemjöl (800 g vetemjöl motsvarar ca 13 1/4 dl)
2 tsk bikarbonat

Gör så här

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Tillsätt kryddorna och koka upp blandningen.

Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret i bitar. Låt smöret smälta i den varma kastrullen och sedan svalna till rumstemperatur, det tar ca 2 timmar.

Häll bikarbonat och mjöl i en stor bunke och rör ner kryddsmeten och blanda till en deg.

Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt minst ett dygn så att smakerna utvecklas.

Vikten av att välja bra fönster

27 sep 2021

Ska du köpa nya fönster? Det är ju en ganska stor investering att göra, så det kan vara bra att fundera lite på vad du ska välja och även ha koll på saker som är bra att veta. Så, här ska vi försöka hjälpa dig med valet av fönster, så läs mer om fönster här. När du köper nya fönster kan de ha en livstid på över 40 år, så det är viktigt att fundera kring vilken funktion du vill att dina nya fönster ska fylla. Ska de ha extra mycket ljusinsläpp? Ska det gå att vädra? Det är bra att ha öppningsbara fönster i alla fall i de flesta av dina rum.

En annan sak med fönster är att kolla deras U-värde. Ett fönster med lägre U-värde tätar bättre och innebär större energibesparingar. Någonstans mellan 1.0 och 1.3 är ett bra U-värde att sikta på för en vanlig villa.

Utseende och design

Energieffektivitet och pris är oftast det första man tänker på när det är dags att köpa nya fönster. Minst lika viktigt är att välja fönster som passar just ditt hus. Du som vill köpa bra fönster, som är energimärkta har i princip tre olika val. Det är att satsa på PVC-fönstere, träfönster eller aluminiumfönster.

Många väljer idag just fönster i PVC. Det är ett bra val och det eftersom det är rätt så billigt att köpa in samt att det inte kräver direkt underhåll när du monterat upp dem.

Rätten till att få personlig assistans

25 jun 2021

Rätten till personlig assistans, den styrs av lite olika saker. För att få personlig assistans Malmö, så måste du ansöka om att få det. Det hos kommunen eller Försäkringskassan. Det som gäller är att du är under 65, samt rätt till hjälp med dina grundläggande behov. Du behöver även tillhöra en av tre personkretsar. Lagen beskriver dem så här:

  • Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  • Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Du måste göra en ansökan

Du måste göra en ansökan till kommunen eller Försäkringskassan som gör en objektiv bedömning av dina behov. Det är vissa kriterier som ska uppfyllas.  För att ha rätt till personlig assistans så är det även så att du som söker ska ha behov med hjälp kring det som kallas grundläggande behov. Detta omfattar bland annat personlig hygien, matning, klä av och på sig, hjälp med att andas samt andra saker. Om du behöver hjälp för att göra dig förstådd av din omgivning kan även det vara en anledning att få assistans.

Var du ska ansöka styrs av hur många timmars hjälp per vecka du behöver ha. Är det mindre än 20 timmar per vecka är det till kommunen du vänder dig, annars är det Försäkringskassan.

Vikten av en bra dörr

22 jun 2021

Något som finns i alla hem, det är dörrar. Eller, ja det finns i alla fall minst en dörr, ytterdörren. Sen finns det ju de bostäder som inte har innerdörrar, annat än till toaletten. Men det är rätt bra att ha dörrar inne, så att man kan stänga till om man behöver. Ytterdörren, den har man ju för att ingen ska ta sig in i huset eller lägenheten. Det är därmed den viktigaste dörren. Om du ska köpa en ny ytterdörr, så finns det en del saker att tänka på.

Bra saker tänka på inför val av ny ytterdörr

En ytterdörr bör vara av en bra tjocklek. Ju tjockare dörr, desto mer välisolerad är den. Den tål då även tufft väder, samt bra isolering. U värde, det talas oftast om i samband med fönster, men gäller även dörrar. Ju lägre U- värde desto bättre isolerar dörren. 

En mycket viktig sak, det är lås och låssystem. Säkerhet är ju viktigt och det ska inte vara lätt att bryta sig igenom det. Andra bra saker för ytterdörrar att tänka på är livstid och garanti, samt material. 

Köpa innerdörrar

När det gäller innerdörrar, så kan du välja lite efter vad du gillar och vad som passar in bra i din bostad. Det finns ju grymt många modeller även av dörrar som ska vara inne. Fundera på om de ska vara låsbara eller inte. Solida eller med glasruta. Sen, välj som sagt det du tycker passar. 

Våga investera i aktier

26 apr 2021

Om det är så att du funderar på att börja med aktier, så gör det! Det är ofta en god investering. Det du ska tänka på är att läsa på om hur det fungerar samt att sprida dina risker. Sedan är det även bra att ha koll på vilka aktier du bör satsa på. Bästa aktierna enligt Crediwizz.se är bra att kika på. 

Få bra koll

Du bör se till att sätta upp mål med ditt aktiesparande. Förvänta dig inte för mycket till att börja meed. Det skker förvisso snabba klipp ibland, men att spara i aktier ska helst ses som något långsiktigt. Se till att du regelbundet investerar samt att inte ha alla äggen i en korg som det heter. Det gäller alltså att ha olika aktier och sprida dina risker så att säga. 

Se till att du kontrollerar riskerna. Det bästa är att köpa 10-15 aktier i fem eller sex olika typer av branscher. Det ger dig bättre skydd om du sprider ut dina risker.

Du bör inte låna pengar för att köpa aktier, utan du bör ta av sparade pengar eller spara pengar för att kunna investera. 

Ett bra sätt att få koll på marknaden är att läsa på om de företag och bolag du investerar i. Det genom att läsa  deras årsredovisningar och rapporter under året.

Innan du investerar dina pengar i aktier i ett bolag du inte känner till, undersök dem! Gör en egen analys av både aktierna och bolagen.

Se även till att du sätter upp egna regler för hur du ska sköta din aktieportfölj och hur du gör vid omplaceringar.

Passa på då det är rea på Ecoride elcyklar

23 jan 2021

Om du länge tänkt att det är en elcykel du skka köpa, men tyckt att det varit lite mycket pengar att lägga, då är det smart att vänta in rea för elcyklar. Det händer ju då och då att cykelbutiker har bra rea på sina produkter. Kanske du vill ha en Ecoride ambassador? EcoRide grundades 2007 och har etablerat sig som en trendsättare inom elcykelbranschen. De har flera olika bra modeller av just elcyklar. EcoRide Ambassador är en produktserie med cyklar som är framtagna för vårt nordiska klimat. Fördelen med denna är att den har en låg position på batteriet. Det ger en bra komfort och viktfördelning.

Satsa på en bra elcykel

En elcykel är ett mycket bra alternativ att välja. En "vanlig" cykel är inte fel så sätt, men det som är så bra med elcyklar är just att den ger dig lite mer cykel för pengarna. Det är inte fel att kunna koppla på batteriet för att få lite extra fart. Det passar ju särskilt bra om det är många uppförsbackar där du brukar cykla eller om det blir motvind. Om du vill testa olika cyklar före du bestämmer dig, så kan du göra det hos Elcykelpunkten. Det är inte fel att testcykla olika modeller så att du hittar rätt sort för dig. Med en bra cykel kan du cykla oftare, dels till jobbet men även på fritiden. Det är inte fel att cykla mycket, då det gör dig friskare och starkare. 

 

 

Funderar du på att skaffa en växelriktare?

1 dec 2020

Är det så att du funderar på att skaffa dig en växelriktare? Det kallas även för inverter, omvandlare, converter och ibland även omformare. Dock är det samma sak, oavsett vad man benämner det som. Det är en enhet som kan ta ett batteris likström och invertera om det till växelström. På www.inverterbutiken.se så kan du hitta flera olika modeller samt läsa mer om dessa. 

Så har du behov av att göra om ett batteris el till att fungera så som det gör i ett vägguttag, så är det smart att använda just en inverter eller växelriktare. 

Varför skaffa en inverter?

Om det är så att du vill kunna driva olika saker, utan att ha tillgång till annat än ett batteri, så är det ett måste att ha en inverter. Det för att det ska vara rätt sorts ström den får. Om du är ute på en campingtur till exempel med husbilen och inte har nära till el, så kan du med en inverter göra om batteriet i bilen till att ge dig den ström du behöver för att driva din kaffekokare, din tv och så vidare. 

Samma sak om du är ute i garaget och behöver ha fler uttag än du har eller inte har el alls indraget, då är det smidigt att ha just en växelriktare. 

Det gäller bara att välja en som har rätt watt så att den orkar med att driva det du tänker dig driva. 

Testa en vattenlekplats

3 nov 2020

Något som är kul, för både barn och vuxna, det är en vattenlekplats. Det är något som blir allt vanligare att se. Dessa kan se ut på olika sätt, och vara på olika platser. Det finns de lekplatser där man valt att integrera vissa saker med vatten. Sedan finns det de lekplatser där allt handlar om vatten. Vatten är något de allra flesta barn gillar och tycker är kul, så det är inte fel att se att det skapas mer lekplatser där vatten får fokus om man säger så. Men nu under höst och vinter kanske det är mindre läge att leka där, men det är bra att det finns när våren och sommaren kommer igen.

Vatten under höst och vinter

Även om det inte går bra att leka på en vattenlekplats under hösten eller vintern, så finns det andra saker med vatten som går att göra. Ta på er fegnkläder och gummistövlar och hoppa i vattenpölar, eller varför inte testa isfiske? Sedan så finns ju alltid simhallen. Det är inte fel att gå dit ofta med barnen. Det så att de får lära sig simma. Just simning är viktigt att kunna, för både vuxna och barn. Men det är allt för många som saknar den kunskapen. Som tur är så finns det ju simskolor för både barn och vuxna. Det gör att alla kan lära sig simma och det oavsett när man vill i livet. 

Allt fler fattiga – och rika i Sverige

3 jan 2020

Både andelen fattiga, och mycket rika växer i dagens Sverige. Så är det. Inkomstklyftorna växer som aldrig förr. De riktigt rika och de fattiga växer, medan mellangruppen, medelklassen minskar, det har tidningen Dagens Samhälle slagit fast. Tidningen har granskat inkomstutvecklingen för svenska hushåll under de senaste fem åren.

– Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara 5 utan de senaste 10 åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Flest rika i Stockholm

Inte helt oväntat bor de flesta rika i Stockholm. Av 20 kommuner som har högst andel höginkomsttagare finns 14 i Stockholms, två utanför Malmö och en utanför Göteborg. Andelen fattiga hushåll är som flest i Värmland, Skåne och Jämtland. De kommuner som har valt att ta emot flyktingar, ökar fattigdomen som snabbast. Av 50 kommuner som valt att ta emot flyktingar finns 30 kommuner där låginkomsttagarna ökar mest under de senaste fem åren.

Investera i solceller

2 jan 2020

En solcellsanläggning är inte fel att satsa på, det är en god investering. Dessa går att installera på taket så att du kan producera egen el. Du kan hitta mindre solceller för båten, eller husbilen hos Inverterbutiken. Solceller eller en solcellsanläggning gör nämligen att du kan producera el du har behov av för ditt eget hushåll. Detta är ett av de mest miljövänliga sätten att producera el på samt att på sikt är det även ett kostnadseffektivt sätt. Om du även satsar på att köpa ett solcellsbatteri, så kan du spara överskottet. Så har du el, året om, även de perioder då solen inte lyser så mycket. Du kan även dela med dig av ditt överskott till andra om du vill. 

Satsa på en solcellsanläggning för taket


Om du vill satsa på solcellsanläggning som passar för ditt tak, då gör du ett bra val. Sedan kan det även vara bra att satsa på mindre solceller för husbilen, som du kan ha för att ladda upp batterier med mera med. Du gör en bra investering om du satsar på solceller. Du kan dessutom sätta det på vilket tak och fastighet du vill. Sedan som sagt även ha det för båten, husbilen och husvagnen. Så sätt upp det hemma samt ha med på resan också!

På så vis kan du producera egen el som du sedan kan använda i hushållet eller när du är ute och reser. Du kan dela med dig av det om du vill genom att skaffa ett solcellsbatteri.

Framgångsrikt sparande

1 jan 2020

Alla bör vi spara pengar, men vilken typ av sparande är egentligen vettigast? Ska du spara långsiktigt elle rkortsiktigt och hur stora summor kan du avvara varje månad? Det finns många frågor kring sparande och det är inte helt lätt att reda ut själv, särskilt om man inte är intresserad av ekonomi som ämne. I klippet här nere får man lite värdefull information och smarta tips.

Ska du bort över nyår? Skydda hemmet på bra sätt

29 dec 2019

ut och resa

Över jul och nyår är det många som reser bort. Just nyår kan vara trevligt att fira på annan plats än hemma. Dock är det ju så att när du reser bort, så lämnar du ditt hus tomt och kanske du även lämnar bilen på en parkering vid flyget. Sätt en gps tracker på bilen så att du vet att den står där den ska. När det gäller hemmet, så kan du göra en del saker så att det inte syns att du har rest bort. Satsa bland annat på ett bra larm från Prylstaden eller en övervakningskamera. Sedan så kan du ta del av tipsen nedan.

Lura tjuven att du är hemma

Först och främst, skylta inte på sociala medier att du inte är hemma. Lägg inte ut det på Facebook, Twitter, Instagram, med mera. Det blir som en öppen inbjudan. Se även till att ha någon som kan kolla ditt hus då och då. Kanske att de kan tömma din brevlåda, ställa sin bil på din uppfart, skotta om det snöar och så vidare. Se även till att du låser in alla dina värdesaker, både de utomhus och de inne. Det du inte tar med dig bör du låsa in i ett bankfack eller på annat säkert ställe.

En timer på lamporna hemma är bra med att sätta upp. Så att de tänds och släcks som om du skulle vara där.  Se även till att vidarekoppla telefonen till mobiltelefonen eller någon som kan ta samtalen. Säg inget om att ni är borta på er telefonsvare samt att aktivera inte frånvarobesked på din privata mejladress.

 

 

Välfärd och förutsättningar

13 dec 2019

Vad innebär egentligen välfärd? Och hur kan det stämma att 30 % av människorna i ett land som anses tillhöra välrdens rikaste har mindre än 10 000 kronor i sparad buffert? I Sevrige är det mycket pengar i omsättning, men inte nödvändigtvis i våra plånböcker.

Vad betyder väldfärd egentligen? I Svenska Akademins ordlista står det så här:

"Lycka, välgång, ekonomisk och social trygghet i ett samhälle."

I detta intressanta klipp förklaras vad som menas med välfärd och vilka förutsättningar olika värlfärdssystem skapar för landets invånare.

Har alla råd att bygga hus?

20 aug 2019

bostadsområde

Drömmen om ett hus, det är det många som har. Men ofta är det en ekonomisk fråga. Dock är det så att det kan bli billigare att köpa ett hus som man bygger själv, än att köpa ett hus som måste renoveras. En bra husleverantör är https://www.trivselhus.se/. Hos dem finns det flera sätt att bygga hus på. Det innebär att det kostar olika mycket, beroende på vad man väljer för husmodell. Det finns ju idag en hel del olika husmodeller att välja mellan. Något man ska tänka på är att det tillkommer kostnad för tomten. Men det går att välja till eller bort saker när du bygger. Det viktiga i det hela är att man sätte ren kalkyl innan och gör en budget.

Fördelar med bygga hus

Det finns många fördelar med att bygga hus. Det är ju ett sätt att få exakt det hem man alltid drömt om. Och är det nytt, så kommer ni inte behöva lägga pengar på renovering, på mycket länge. En del tänker att det är bättre köpa ett begagnat hus, ett renoveringsobjekt. Men där kan kostnaderna rusa iväg. Särskilt om det är mycket som måste göras med huset. Då är det bättre att välja bland alla husmodeller och bygga ett som är tipp topp direkt. För att få ihop till vad det kostar att bygga finns det olika sätt. En del tar lån, andra har sparat länge. Det är dock lönsamt att välja att bygga!

Ekonomens bästa spartips

13 maj 2019

Nyligen trillade jag över ett gammalt klipp från Nyhetsmorgon i höstas där ekonomen Pingis Hadenius fick bjuda på sina bästa spartips. Mycket har man hört förr, men det mesta tål att påminnas om igen. Sparande har inget med någon specifik årstid att göra utan ska genomsyra livet likt många andra saker, till exempel träning och hälsosam mat. Klippet ileds med just detta, en rekommendation att hellre spara lite på regelbunden basis än klumpsummor då och då.

← Äldre inlägg